З 01 січня 2022 року впроваджено реформу шкільного харчування

1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

• зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;

• збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

• зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

• збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

• збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

• приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;

• картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

• відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;

• салати треба заправляти перед видаванням;

• треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

• надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

• м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

• насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

• у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

• сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);

• сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

• заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

• питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:

• у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;

• газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.