Триває реформування системи шкільного харчування
В Україні триває реформування системи шкільного харчування. Новий санітарний регламент для закладів освіти і нові норми харчування почали діяти з 1 вересня цього року, а обов’язковими до виконання вони стануть з 1 січня 2022 року.
Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період. Відповідний наказ опубліковано на сайті Міністерства.
Меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.
Що змінилось у новому меню?
У новому меню передбачені страви з нижчим вмістом солі та цукру, а ковбасні вироби заборонені. Є можливість обирати та комбінувати вітамінізовані молочні продукти.
У харчування дітей додали більше фруктів, різних гарнірів. У постанові чітко зазначено, скільки разів на тиждень можна давати дітям макарони, бобові, зернові, які мають бути напої.
Щоб покращити смак їжі розробники радять використовувати різні соуси та спеції. Замість обжарювання їжі у олії значно корисніше буде її запікати або відварювати.
Нові технологічні картки для всіх страв вже є на сайті Міністерства охорони здоров’я: https://cutt.ly/FT79hFd .
Враховуючи вимоги постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», вартість харчування ймовірно буде переглядатися засновниками(власниками) закладів освіти.