Спеціалісти Городнянського відділення контролю та профілактики хвороб попереджують про ризики і небезпеки ботулізму
Щороку у нашій області реєструється від трьох до семи випадків ботулізму. На Городнянщині людина хворіла на ботулізм у 2020 році.
Цю хворобу важко діагностувати і вона вирізняється високою летальністю, бо від 4 до 10% хворих гине.
В організм людини бактерія потрапляє із специфічними продуктами харчування – м’ясними та рибники консервами, в’яленими та копченими м’ясом і рибою. У нашій місцевості найчастішою причиною ботулізму є вживання в’яленої непатраної риби.
Запобігти ризикам захворювання найпростіше, якщо відмовитися від купівлі подібних продуктів на стихійних ринках чи в інших сумнівних місцях торгівлі. Головною причиною розвитку ботулізму у продуктах харчування є недотримання санітарних норм, режимів температурної обробки та тривалості посолу.
Перші симптоми ботулізму схожі на звичайне харчове отруєння, проте є ряд специфічних, на які варто звертати увагу. Це – порушення близького зору, сильно виражена сухість у роті, порушення мовлення, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення й ураження м’язів шиї та кінцівок. При прояві таких симптомів треба якомога раніше звернутися у лікарню.