Із 1 вересня зміняться вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти

У минулому році розпочато реформування шкільного харчування, яке є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленою Указом Президента України від 25.05.2020 № 195/2020.

Сьогодні, 8 червня, відбулася спільна нарада за участю відділу освіти міської ради, директорів освітніх закладів громади та Городнянського управління Держпродспоживслужби, де обговорювалися норми та порядок організації харчування у закладах освіти.

З урахуванням змін, шкільне харчування має стати більш збалансованим та корисним для дітей. Деталізуються розподіли білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.

Із 1 вересня 2021 року, визначено, що кількість цукру та хліба зменшиться, а кількість фруктів, м’яса і молочних продуктів збільшиться.

Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є урахування харчових елементів у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.

У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.

Згідно «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», який затверджений МОЗ України № 2205 від 25.09.2020 керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності – особа (особи), які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці), буфеті, фактичним виконанням меню за меню-розкладом, що містять кількісні дані про рецептуру страв.

Пресслужба міської ради